Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Η Πέμπτη Εποχή (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Αυτό να θυμάσαι: το τέλος μιας ιστορίας είναι απλώς η αρχή μιας άλλης. Άλλωστε έχει ξανασυμβεί. Κόσμος πεθαίνει. Η παλιά τάξη πραγμάτων αλλάζει. Νέες κοινωνίες γεννιούνται. Όταν λέμε «ο κόσμος τελείωσε» είναι συνήθως ψέμα, γιατί ο πλανήτης είναι μια χαρά.
Αλλά έτσι τελειώνει ο κόσμος. Ο κόσμος τελειώνει έτσι. Ο κόσμος τελειώνει έτσι. Για τελευταία φορά.
Συγγραφέας: N. K. Jemisin
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Οξύ.

   "Η Πέμπτη Εποχή" είναι ένα δυστοπικό μυθιστόρημα και αποτελεί το πρώτο βιβλίο της τριλογίας "Ραγισμένη Γη".  Η συγγραφέας δημιουργεί έναν εντελώς διαφορετικό από τον δικό μας κόσμο που όμως, κυρίως μέσω συμβολισμών, γίνεται φανερό ότι η δική μας πραγματικότητα και η πραγματικότητα του βιβλίου δε διαφέρουν και τόσο.
   Παρακολουθούμε παράλληλα τρεις διαφορετικές ιστορίες που κάποια στιγμή συνδέονται μεταξύ τους με έναν ανατρεπτικό τρόπο. Παρά το μέγεθός του και τη θεματολογία του, είναι ένα ευανάγνωστο βιβλίο που κρατάει το ενδιαφέρον του αναγνώστη. Είναι εντυπωσιακό το πώς καταφέρνει η συγγραφέας να δημιουργήσει έναν νέο κόσμο και να τον περιγράψει, χωρίς να γίνεται βαρετό το ανάγνωσμα. Ασυνήθιστος είναι και ο τρόπος αφήγησης, καθώς εκτός από την κλασική τριτοπρόσωπη αφήγηση, χρησιμοποιείται και η αφήγηση σε δεύτερο πρόσωπο.
   Όσο αφορά τους χαρακτήρες, το χτίσιμο τους είναι σταδιακό και τη σύνδεση που υπάρχει μεταξύ τους είναι δύσκολο να την καταλάβεις, μέχρι να γίνει η αποκάλυψη. Όπως συμβαίνει συχνά σε βιβλία του είδους, ο τρόπος που παρουσιάζονται οι ήρωες είναι κάπως "ψυχρός" και είναι δύσκολο να δεθείς με αυτούς. Παρόλα αυτά είναι πιθανόν να τους συμπονέσεις για τις δυσκολίες που περνούν.
   Γενικά, "Η Πέμπτη Εποχή" είναι ένα ιδιαίτερο δυστοπικό μυθιστόρημα που θα λατρέψουν οι φαν του είδους. Είναι μια πρωτότυπη και καλογραμμένη ιστορία που σε βάζει σε σκέψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...