Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2019

Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Μπορείς να αγαπάς κάποιον υπερβολικά;
Σικάγο, 1920. Η Χάντλι Ρίτσαρντσον είναι μια κοπέλα «καλής οικογενείας», συγκρατημένη και καθωσπρέπει. Μέχρι τη μέρα που εισβάλλει στη ζωή της ένας παρορμητικός και απίστευτα γοητευτικός άντρας που ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας: ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ.
Ερωτεύονται παράφορα, παντρεύονται και φεύγουν για το Παρίσι, όπου θα γίνουν το χρυσό ζευγάρι μιας μυθικής παρέας, στην οποία συμμετέχουν η Γερτρούδη Στάιν, ο Έζρα Πάουντ και ο Φράνσις Σκοτ Φιτζέραλντ. Αλλά στο μποέμικο Παρίσι της «χαμένης γενιάς», όπου το αλκοόλ ρέει άφθονο και η τζαζ παίζει ακατάπαυστα, κανείς δε μένει πιστός για πάντα…Η στιγμή της κρίσης θα έρθει. Και κανείς από τους δυο τους δε θα είναι προετοιμασμένος γι’ αυτό που θα ακολουθήσει…
Ένας από τους πιο μεγάλους και θυελλώδεις έρωτες στον χώρο της λογοτεχνίας γίνεται από την ταλαντούχα Πόλα ΜακΛέιν ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που αγαπήθηκε σε ολόκληρο τον κόσμο.
Συγγραφέας: Πόλα ΜακΛέιν
Βαθμολογία: 3/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.* 

   Το βιβλίο "Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ" της Πόλα ΜακΛέιν είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα που μας αφηγείται τα χρόνια που πέρασε η Χάντλι Ρίτσαρντσον με τον συγγραφέα Έρνεστ Χέμινγουεϊ, όντας η πρώτη του σύζυγος. 
   Η συγγραφέας με την πρωτοπρόσωπη αφήγηση κάνει πολύ εύκολο για τον αναγνώστη να μπει στη θέση της Χάντλι και να ζήσει και αυτός με κάποιον τρόπο τα χρόνια που πέρασε με τον σύζυγό της Έρνεστ, τα οποία περιλαμβάνουν και κάποιες συναρπαστικές στιγμές. Το βιβλίο κάνει ένα δυνατό ξεκίνημα, αλλά στη συνέχεια πέφτουν κάπως οι ρυθμοί. Παρόλο που πρόκειται για ένα μεσαίου μεγέθους ανάγνωσμα και τα χρόνια κατά τα οποία εξελίσσεται η υπόθεση αλλάζουν με γοργούς ρυθμούς, σε αρκετά σημεία χάνεται το ενδιαφέρον. Βέβαια, δε λείπουν και τα άκρως ενδιαφέροντα και συναρπαστικά σημεία. Η ζωή ενός τόσο διάσημου και πετυχημένου συγγραφέα, όπως ο Χέμινγουεϊ, σίγουρα αποτελεί μια ενδιαφέρουσα θεματολογία. Στα θετικά του βιβλίου είναι ότι είναι ιδιαίτερα καλογραμμένο. Η ΜακΛέιν μεταφέρει με πολύ ωραίο τρόπο το κλίμα της εποχής (δεκαετία του '20) και ενσωματώνει με αρμονικό τρόπο τους διαλόγους στο κείμενο.
   Η Χάντλι Ρίτσαρντσον είναι μία ηρωίδα που συμπαθείς αμέσως και μερικά βιώματά της σε κάνουν να τη συμπονάς. Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ από την άλλη πλευρά, αρκετά συχνά χάνει τις ισορροπίες και φέρεται αλλοπρόσαλλα. Είναι από τους χαρακτήρες που συμπαθείς και αντιπαθείς ταυτόχρονα. Το γεγονός ότι οι ήρωες του βιβλίου είναι πραγματικά πρόσωπα, είναι ένας από τους λόγους για να το διαβάσεις. 
   Γενικά, το "Στο Παρίσι με τον Χέμινγουεϊ" είναι ένα ιστορικό μυθιστόρημα με στοιχεία βιογραφίας, που αξίζει να το διαβάσεις για τον τρόπο γραφής της ΜακΛέιν και για τα όσα μαθαίνεις για ένα μέρος της ζωής αυτού του σπουδαίου συγγραφέα. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...