Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

ΚΑΖΑΝΟΒΑ: Η Σονάτα των Ραγισμένων Καρδιών (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Ανάμεσα σε κανάλια βυθισμένα στην ομίχλη και εκθαμβωτικά μέγαρα αριστοκρατών, ξεπροβάλλει η Βενετία του 18ου αιώνα, πιο σαγηνευτική και ανηλεής από ποτέ: Ο Τζάκομο Καζανόβα, γνωστός για το πάθος του για τις γυναίκες, έχει μόλις επιστρέψει στην πόλη και δεν αργεί να μπλεχτεί σε ένα σκοτεινό στοίχημα. Η γοητευτική αυστριακή κόμησσα Μάργκαρετ φον Στάινμπεργκ τού υπόσχεται μια αξέχαστη ερωτική νύχτα αν καταφέρει να ξελογιάσει τη νεαρή Φραντσέσκα Ερίτσο, κόρη ενός από τους σημαντικότερους αριστοκράτες της Βενετίας.
Η πρόκληση αυτή όμως δεν είναι απλώς ένα ερωτικό παιχνίδι: πίσω της κρύβονται τα μεγαλεπήβολα όνειρα του ιεροεξεταστή Πιέτρο Γκαρτσόνι αλλά και η τύχη της ίδιας της Δημοκρατίας της Βενετίας, που τώρα παρακμάζει μέσα σε μια σκοτεινή και βίαιη εποχή. Η τοπική εξουσία σχετίζεται με βίαια κακοποιά στοιχεία, οι δολοφονίες είναι στην ημερήσια διάταξη και οι εκπρόσωποι του νόμου κινούν τα νήματα ορμώμενοι από όχι και τόσο ευγενή αισθήματα...
Ο πιο σοβαρός μπελάς του Καζανόβα όμως είναι άλλος: για πρώτη φορά θα ερωτευτεί αληθινά.
Συγγραφέας: Matteo Strukul
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μεταίχμιο.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μεταίχμιο για το αντίτυπο.* 

   Ο Matteo Strukul μας μεταφέρει στη Βενετία του 18ου αιώνα και μας αφηγείται τις περιπέτειες του γνωστού σε όλους καρδιοκατακτητή, Τζάκομο Καζανόβα. Συνδυάζει την πραγματικότητα με την μυθοπλασία, και το αποτέλεσμα είναι μια ιστορία που συναρπάζει τον αναγνώστη.
   Ο τρόπος γραφής και η πλοκή αποτελούν τα δυνατά στοιχεία του βιβλίου. Ο συγγραφέας κάνει ωραίες περιγραφές, χωρίς να υπερβάλλει, και ενσωματώνει διάφορες ενδιαφέρουσες πληροφορίες για εκείνη την εποχή στους διαλόγους και στο κείμενο, με έναν τρόπο που δεν κουράζει αυτόν που διαβάζει. Η ιστορία εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς και στο σύνολό της "ρέει" ομαλά και δεν κάνει κοιλιά. Οι δολοπλοκίες εις βάρος του Καζανόβα και οι αντιπαλότητά του με διάφορα πρόσωπα εκείνης της εποχής είναι που ιντριγκάρουν τον αναγνώστη και κρατούν το ενδιαφέρον του.
   Ο Τζάκομο Καζανόβα είναι ένας έξυπνος και αστείος άνδρας που αψηφά τον κίνδυνο. Δεν είναι από τους ήρωες που δένεσαι ή ταυτίζεσαι μαζί τους, αλλά σίγουρα νιώθεις μια συμπάθεια γι΄αυτόν. Οι χαρακτήρες του βιβλίου περιγράφονται επαρκώς, ώστε να τοποθετηθούν σωστά στην ιστορία και ο αναγνώστης να μπορεί να κατανοήσει τις πράξεις τους. Βέβαια, δε δίνεται τόση έμφαση στο στήσιμό τους, όση δίνεται στην υπόθεση. 
   Γενικά, το βιβλίο "ΚΑΖΑΝΟΒΑ: Η Σονάτα των Ραγισμένων Καρδιών" είναι ένα μυθιστόρημα που συνδυάζει διαφορετικά είδη μεταξύ τους. Είναι κατάλληλο γι' αυτούς που τους αρέσουν τα ιστορικά και τα ρομαντικά μυθιστορήματα.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...