Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2019

Η Σκιά (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: «Στο δάσος αυτό», της έλεγε ο παππούς της, «κυκλοφορούσε ένα ντράουγκρ, ένας νεκρός που είχε επιστρέψει στη ζωή». Η λέξη αντήχησε απειλητικά μέσα στο κεφάλι της. Ντράουγκρ.
Λίγο έξω από το Έρεμπρο ανακαλύπτεται το πτώμα ενός αγνώστου. Όποιος κι αν ήταν ο δράστης, φρόντισε να δημιουργήσει μια μακάβρια σκηνή και να εξαφανίσει κάθε στοιχείο που θα επέτρεπε την αναγνώριση του θύματος.
Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης θα ακούσει έντρομος τον Γιούσι Αλεξάντερσον, τον επικεφαλής της Σήμανσης, να του λέει: «Δεν έχω ξαναδεί τέτοια ασέβεια σε νεκρό. Όποιος και να το έκανε έχει τον διάβολο μέσα του. Και, παρόλο που δεν είμαι δεισιδαίμων, Άντερς, από χτες το βράδυ έχω την αίσθηση ότι αυτό το κακό κόλλησε πάνω μας και μας ακολουθεί παντού».
Μια σκιά θα αρχίσει να στοιχειώνει τον επιθεωρητή και την ομάδα του, την ώρα που νέες δολοφονίες συνταράσσουν την ειδυλλιακή σουηδική πόλη.
Σατανιστικά εγκλήματα και αρχαίες παγανιστικές δοξασίες θα οδηγήσουν τον Άντερς σε έναν υπόγειο κόσμο όπου τα σύνορα μεταξύ πραγματικότητας και μεταφυσικού θα γίνουν δυσδιάκριτα.
Συγγραφέας: Βαγγέλης Γιαννίσης
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Διόπτρα

   "Η Σκιά" είναι το τέταρτο αστυνομικό μυθιστόρημα του Β. Γιαννίση με κεντρικό ήρωα τον επιθεωρητή Άντερς Οικονομίδη. Αυτή τη φορά ο Άντερς και οι συνεργάτες του έρχονται αντιμέτωποι με φρικιαστικές δολοφονίες που φαίνεται να έχουν κάποια σχέση με τον σατανισμό και με παγανιστικές δοξασίες.
   Από τις πρώτες κιόλας σελίδες η υπόθεση μαγνητίζει τον αναγνώστη και τον κάνει να μη θέλει να σταματήσει να διαβάζει. Η σύνδεση τον δολοφονιών με θρύλους της Σκανδιναβικής μυθολογίας κάνουν το βιβλίο ακόμη πιο ενδιαφέρον. Η πλοκή εξελίσσεται με κανονικούς ρυθμούς και σε κάθε κεφάλαιο υπάρχουν εξελίξεις, χωρίς να κάνει κοιλιά η ιστορία. Ο συγγραφέας δεν αναλώνεται σε περιττές λεπτομέρειες και περιγραφές. Αναφέρει ότι είναι απαραίτητο για την ιστορία και για να μπει ο αναγνώστης στο κλίμα του βιβλίου. 
   Ο επιθεωρητής Άντερς Οικονομίδης φαίνεται να έχει αντιμετωπίσει αυτά που τον βασάνιζαν στο τρίτο βιβλίο και να έχει αφήσει πίσω του κάποιες κακές συνήθειες. Είναι από τους ήρωες που συμπαθείς αμέσως και είναι καλό το ότι μπορεί ο αναγνώστης να παρακολουθήσει την εξέλιξή του από το πρώτο βιβλίο. Όλοι οι χαρακτήρες είναι καλογραμμένοι και έχουν έστω ένα κυρίαρχο χαρακτηριστικό που τους κάνουν να ξεχωρίζουν. Η έμφαση που δίνεται τόσο στην υπόθεση όσο και στην παρουσίαση των ηρώων, είναι ένα από τα πολύ θετικά στοιχεία του βιβλίου.
   Γενικά, "Η Σκιά" είναι ένα πολύ γρήγορο ανάγνωσμα που κρατάει το ενδιαφέρον και εντείνει την αγωνία σταδιακά. Θα ικανοποιήσει ακόμη και τους πιο απαιτητικούς αναγνώστες αστυνομικών βιβλίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...