Σάββατο 12 Οκτωβρίου 2019

Σεπτέμβρης (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Αυτό τον Σεπτέμβρη, ένας χορός θα συγκεντρώσει στα Χάιλαντς της Σκοτίας όλα τα αγαπημένα πρόσωπα της Βάιολετ Ερντ. Μια γιορτή στην καρδιά της πιο γλυκιάς εποχής, σ’ εκείνο το σύντομο πέρασμα από το καλοκαίρι στον ατέλειωτο χειμώνα. Θα είναι εκεί όλοι όσοι έχουν ξεχωριστή θέση στην καρδιά της: ο γιος της Βάιολετ, Έντμουντ, μαζί με τη γυναίκα του, η αγαπημένη της εγγονή, Αλέξα, η αφοσιωμένη Ίντι, ο καλός της φίλος Άρτσι Μπαλερμίνο και η γυναίκα του, η Ίζομπελ. Όμως, η ζωή πάντα κρύβει εκπλήξεις. Παλιά μυστικά και κρυμμένα προβλήματα θα έρθουν στην επιφάνεια, μαζί με νέους μπελάδες.
Καταλύτης των εξελίξεων θα είναι η Παντόρα: Μια κοπέλα που είκοσι χρόνια πριν το έσκασε από το σπίτι της με έναν πολύ μεγαλύτερό της άντρα. Κανείς δεν ξέρει με ποιες προθέσεις έρχεται τώρα. Και σύντομα τα πράγματα θα πάρουν μια εντελώς αναπάντεχη τροπή…
Συγγραφέας: Ρόζαμουντ Πίλτσερ
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Ψυχογιός για το αντίτυπο.*

   Ο "Σεπτέμβρης" είναι ένα ρομαντικό μυθιστόρημα που ταξιδεύει τον αναγνώστη στα Χάιλαντς της Σκοτίας. Με αφορμή μια γιορτή στα μέσα του Σεπτέμβρη, θα μαζευτούν τα αγαπημένα πρόσωπα της Βάιολετ Ερντ κοντά της, κάποια από τα οποία δεν έχει δει εδώ και χρόνια.
   Η Ρόζαμουντ Πίλτσερ με τον περιγραφικό τρόπο γραφής της καταφέρνει να δημιουργήσει στο μυαλό όσων διαβάζουν το βιβλίο, όμορφες και ζωντανές εικόνες από την σκοτσέζικη εξοχή. Η πλοκή εξελίσσεται με το μπλέξιμο πολλών ιστοριών μεταξύ τους. Οι ήρωες, στους οποίους εστιάζει κάθε φορά η συγγραφέας εναλλάσσονται συνεχώς, ενώ συχνή είναι και η εναλλαγή παρελθόντος και παρόντος. Η αφήγηση είναι ιδιαίτερα έξυπνη, καθώς στο τέλος όλα ταιριάζουν απόλυτα μεταξύ τους, χωρίς να υπάρχουν κενά ή παραλήψεις. Μπορεί να μην είναι ένα βιβλίο γεμάτο καταιγιστικές εξελίξεις και δράση, αλλά καταφέρνει να κρατήσει το ενδιαφέρον, με το τέλος του να είναι δύσκολο να το προβλέψεις.
   Η Πίλτσερ δίνει προσοχή στο στήσιμο και την περιγραφή των χαρακτήρων της. Παρότι υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ηρώων στο βιβλίο, όλοι είναι σωστά δομημένοι και κανείς δεν παρουσιάζεται πρόχειρα. Οι αφηγήσεις γεγονότων από το παρελθόν βοηθούν τον αναγνώστη να καταλάβει την εξέλιξη των χαρακτήρων και να κατανοήσει τη συμπεριφορά τους στο παρόν. Προσωπικά ξεχώρισα την αινιγματική Παντόρα, γύρω από την οποία υπάρχει ένα μυστήριο από την στιγμή που εμφανίζεται το όνομά της.
   Γενικά, ο "Σεπτέμβρης" είναι εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα που σίγουρα αξίζει να διαβάσετε. Αν ψάχνετε ένα βιβλίο με γρήγορη πλοκή και δράση, δε θα σας το πρότεινα. Αν όμως σας αρέσουν τα βιβλία με ωραίες περιγραφές και ιστορίες εμπνευσμένες από τη ζωή, τότε θα το απολαύσετε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...