Δευτέρα 8 Ιουλίου 2019

Όταν Όλα Έχουν Ειπωθεί (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Περίληψη: Αν διάλεγες πέντε ξεχωριστά πρόσωπα που σημάδεψαν τη ζωή σου, ποια θα ήταν αυτά;
Αν σήκωνες το ποτήρι σου για να κάνεις μια πρόποση στο καθένα από αυτά, τι θα τους έλεγες;
Και τι θα είχες μάθει για τον εαυτό σου όταν όλα θα είχαν ειπωθεί; 
Στο μπαρ ενός πολυτελούς ξενοδοχείου σε μια μικρή πόλη της Ιρλανδίας κάθεται ο ογδοντατετράχρονος Μόρις Χάνιγκαν, έτοιμος να διη­γηθεί την ιστορία του. Μόνος, ως συνήθως, σε μια βραδιά θα κάνει πέντε προπόσεις σε πέντε ανθρώπους που σήμαιναν πολλά για αυτόν και καθόρισαν την πορεία της ζωής του. Μέσα από τις ιστορίες που διηγείται –συναισθήματα που ποτέ δεν εκδηλώθηκαν, μια μυστική, καλά κρυμμένη τραγωδία, μια βαθιά αγάπη που ποτέ δεν εκφράστηκε– η ζωή ενός άντρα ξεδιπλώνεται με ένταση, ειλικρίνεια και γενναιότητα.
Συγγραφέας: Ανν Γκρίφιν
Βαθμολογία: 5/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Μίνωας.
*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Μίνωας που μου έστειλαν το βιβλίο.* 

   Το "Όταν Όλα Έχουν Ειπωθεί" είναι ένα μυθιστόρημα γεμάτο συναισθήματα. Ο Μόρις Χάνιγκαν αφηγείται την ζωή του, κάνοντας στην ουσία ενός είδους εξομολόγηση στον γιο του, Κέβιν. Επιλέγει να κάνει πέντε προπόσεις σε πέντε πολύ σημαντικά γι' αυτόν πρόσωπα και με αυτόν τον τρόπο περιγράφει γεγονότα και καταστάσεις που τον σημάδεψαν. Ουσιαστικά, διαβάζοντας αυτό το βιβλίο, ο αναγνώστης κάνει μια "βουτιά" στις αναμνήσεις του ηλικιωμένου Μόρις.
   Ο τρόπος γραφής της Ανν Γκρίφιν προσδίδει μια αμεσότητα και οικειότητα στο κείμενο. Διαβάζοντας το νιώθεις ότι ο Μόρις κάθεται δίπλα σου και σου αφηγείται την ιστορία του. Στο πρώτο κεφάλαιο, ίσως δυσκολέψει κάποιους το πώς εναλλάσσονται οι περιγραφές των γεγονότων και του χρόνου. Αλλά όσο προχωράει η ανάγνωση, συνηθίζεις τη μορφή που έχει ο λόγος του κεντρικού αφηγητή. Η συγγραφέας επιλέγει να μας παρουσιάσει τη ζωή του κυρίου Χάνιγκαν μέσω των προπόσεων, κάτι πρωτότυπο που εγώ προσωπικά δεν το έχω συναντήσει σε κάποιο άλλο βιβλίο. Μου άρεσε που σε κάθε κεφάλαιο υπήρχε κάποιο άλλο πρόσωπο που να "πρωταγωνιστεί".
   Όσο αφορά την υπόθεση του βιβλίου, εκ πρώτης όψεως μοιάζει να μην είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα. Αυτό, όμως, δεν ισχύει σε καμία περίπτωση. Ο Μόρις λέει πράγματα που δεν περιμένεις ποτέ να ακούσεις να βγαίνουν από το στόμα ενός πεισματάρη, ηλικιωμένου άντρα. Αναφέρει πράξεις για τις οποίες μετάνιωσε, τι θα έκανε διαφορετικά και βιώματα που δεν είχε αποκαλύψει σε κανέναν, ούτε στην πολυαγαπημένη του σύζυγο, Σάντι.
   Γενικά, το βιβλίο "Όταν Όλα Έχουν Ειπωθεί" είναι ένα μυθιστόρημα που αξίζει να το διαβάσετε. Θα σας συγκινήσει και ίσως δείτε στο πρόσωπο του Μόρις κάποιο δικό σας συγγενικό πρόσωπο. Πιθανόν να ταυτιστείτε και μαζί του.

  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...