Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Ένας Γάτος που τον Έλεγαν Μπομπ (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου
Ο Τζέιμς Μπόουεν ζούσε για χρόνια στους δρόμους του Λονδίνου, παίζοντας μουσική στους περαστικούς για τα προς το ζην, ενώ παράλληλα προσπαθούσε να ξεφύγει από τα ναρκωτικά. Όταν βρήκε έναν αδέσποτο γάτο κουλουριασμένο στην εξώπορτα του καταλύματός του, δεν είχε ιδέα πόσο πολύ θα άλλαζε η ζωή του...
Ο χαριτωμένος πορτοκαλής γάτος ήταν τραυματισμένος και είχε ολοφάνερα περάσει πολλά. Το τελευταίο που χρειαζόταν ο Τζέιμς ήταν ένα κατοικίδιο, όμως δεν μπορούσε να αντισταθεί στον πανέξυπνο κεραμιδόγατο, τον οποίο πολύ σύντομα βάφτισε Μπομπ. Όταν η υγεία του Μπομπ βελτιώθηκε, ο Τζέιμς τον άφησε να φύγει, πιστεύοντας πως δε θα τον ξανάβλεπε ποτέ. Αλλά ο Μπομπ είχε άλλα σχέδια... Πολύ σύντομα οι δυο τους έγιναν αχώριστοι, δύο πολύ χαρακτηριστικές φιγούρες του Κόβεντ Γκάρντεν. Οι περιπέτειες που έζησαν μαζί -τρυφερές, αστείες, αλλά και, κάποιες φορές, τρομακτικές- άλλαξαν τις ζωές τους και κατάφεραν να γιατρέψουν τις πληγές του παρελθόντος, κατακτώντας το ενδιαφέρον εκατομμυρίων αναγνωστών διεθνώς.
Και όλα έγιναν χάρη σε ένα γάτο που τον έλεγαν Μπομπ...
Συγγραφέας: James Bowen
Βαθμολογία: 4/5
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Anubis.
Το βιβλίο "Ένας Γάτος που τον Έλεγαν Μπομπ" αφορά τις περιπέτειες του Τζέιμς και του γάτου του Μπομπ. Βασίζεται σε αληθινά γεγονότα που παρουσιάζονται μέσα από την πρωτοπρόσωπη αφήγηση του κεντρικού ήρωας Τζέιμς. Η πρωτοπρόσωπη αφήγηση σου δίνει πολλές φορές την αίσθηση ότι βρίσκεσαι στη θέση του ήρωα. Είναι μια γλυκιά ιστορία, παρά τη σκληρή πραγματικότητα που βιώνει καθημερινά ο Τζέιμς. Είναι συγκινητική, αλλά ταυτόχρονα σου προκαλεί και θετικά συναισθήματα. Ο τρόπος γραφής είναι λιτός, χωρίς ιδιαίτερες περιγραφές, και η πλοκή εξελίσσεται ομαλά. Ωστόσο, η απλότητα είναι αυτή που προσφέρει στον αναγνώστη μία απίστευτη εμπειρία κατά την ανάγνωση, καθώς προβάλλει την σχέση ζωής που αναπτύχθηκε ανάμεσα στον Τζέιμς και τον Μπομπ. Οι δύο κεντρικοί ήρωες γίνονται ιδιαίτερα αγαπητοί, αλλά σίγουρα ξεχωρίζει ο αξιολάτρευτος κεραμιδόγατος Μπομπ, ο οποίος φαίνεται να έχει τη δική του μοναδική προσωπικότητα σαν να πρόκειται για άνθρωπο. 
Γενικά, το συγκεκριμένο βιβλίο δείχνει πόσο σημαντική μπορεί να είναι η επαφή με ένα κατοικίδιο και το πώς μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός ανθρώπου. Επίσης, περνάει το μήνυμα στους αναγνώστες να μην το βάζουν ποτέ κάτω και να προσπαθούν πάντα να ξεπερνούν τις δυσκολίες, ακόμη και αν όλα φαίνονται "μαύρα". Αξίζει να το διαβάσετε, ιδιαίτερα αν έχετε κάποιο κατοικίδιο που σας αγαπάει και το αγαπάτε πολύ. Θα λατρέψετε τον Μπομπ, θα θαυμάσετε τη σχέση του με τον Τζέιμς και θα εντυπωσιαστείτε από τον τρόπο που του άλλαξε τη ζωή.

*Το βιβλίο έχει γυριστεί και σε ταινία.

1 σχόλιο:

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...