Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2019

Το Φιλί της Ζωής (Κριτική Βιβλίου)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου
Όταν η χήρα μητέρα της δεκατετράχρονης Ιφιγένειας ξαναπαντρεύεται, η κόρη της, πληγωμένη, επαναστατημένη αλλά και αγανακτισμένη από τη συμπεριφορά του πατριού της, που την κακοποιεί, φεύγει κρυφά από το σπίτι και φτάνει στην Αθήνα. Στη μεγαλούπολη η Ιφιγένεια, που είναι μαθήτρια του γυμνασίου, περιφέρεται άστεγη, άεργη, πεινασμένη, φοβισμένη, με μόνη συντροφιά και παρηγοριά το σκύλο της. Μαζί οργώνουν τους δρόμους της Αθήνας, μαζί κοιμούνται στα παγκάκια και τρώνε τ' αποφάγια στα φαστφουντάδικα. Μέχρι που η τύχη τούς χαμογελά στο πρόσωπο μιας νεαρής κοπέλας, της ευγενικής και συγκροτημένης Δανάης, η οποία τους προσφέρει φιλοξενία, αλλά και φυτεύει στην ψυχή της ταλαιπωρημένης Ιφιγένειας ελπίδες για μια καλύτερη ζωή και καινούριους ωραίους στόχους. Ένα απρόσμενο και τραγικό γεγονός θα οδηγήσει την Ιφιγένεια στο δρόμο της επιστροφής. Θα μάθει να κατανοεί, να συγχωρεί και να προετοιμάζει τον εαυτό της για τις χαρές που την περιμένουν. 
Συγγραφέας: Λίτσα Ψαραύτη
Βαθμολογία: 7.5/10
Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη

"Το Φιλί της Ζωής" είναι ένα βιβλίο που ανήκει στην κατηγορία της εφηβικής λογοτεχνίας, αλλά μπορεί να διαβαστεί ευχάριστα και από κάποιον ενήλικα. Η ιστορία εξελίσσεται ομαλά, με κάποιες παρεμβάσεις από την πρωταγωνίστρια, η οποία αφηγείται γεγονότα από το παρελθόν της. Υπάρχει βέβαια μία υπερβολή ως προς το θέμα της, ωστόσο οι υπερβολές χαρακτηρίζουν τη συγκεκριμένη ηλικιακή περίοδο. Η πρωταγωνίστρια είναι συμπαθητική και μπορεί να υπάρξει ταύτιση μαζί της (κυρίως από έφηβα κορίτσια), καθώς οι προβληματισμοί της, μεταξύ άλλων, έχουν να κάνουν με θέματα όπως η φιλία και ο έρωτας. Όσο αφορά τους υπόλοιπους χαρακτήρες, όλοι είναι καλογραμμένοι και αντιπροσωπεύουν κατά κάποιον τρόπο χαρακτήρες που συναντάμε συχνά στην ελληνική κοινωνία. Ένας που ξεχωρίζει είναι αυτός της Ελληνίδας γιαγιάς. Τέλος, στο βιβλίο δίνονται αρκετές πληροφορίες για τον τρόπο που λειτουργεί η ελληνική κοινωνία και προβάλλονται κάποια χαρακτηριστικά της, όπως η φιλοξενία. 
Γενικά, 'Το Φιλί της Ζωής" είναι ένα καλογραμμένο βιβλίο και το ταλέντο της πολύ γνωστής συγγραφέα Λίτσας Ψαραύτη είναι εμφανές στη γραφή της και στον τρόπο που εξιστορεί την περιπέτεια της Ιφιγένειας. Σίγουρα αποτελεί μία πολύ καλή επιλογή βιβλίου για το είδος του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...