Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2018

Το Γυάλινο Κάστρο (Κριτική Ταινίας)

από την Γεωργία Παπαδοπούλου

Ένα κορίτσι μεγαλώνει σε μια δυσλειτουργική οικογένεια που βρίσκεται συνεχώς καταδιωκόμενη από το FBI. Ζώντας στη φτώχεια, μεγαλώνει υπό την καθοδήγηση του μέθυσου αλλά ευφυή πατέρα της, που την ξεγελάει με μαγικές ιστορίες για να κρατάει το μυαλό της μακριά από την όλη οικογενειακή φουρτούνα, και μια εγωίστρια και αντικομφορμίστρια μητέρα που δεν σκοπεύει να μεγαλώσει μια οικογένεια, μαζί και με έναν αδελφό και δύο αδελφές. Όλοι μαζί φροντίζουν ο ένας τον άλλον καθώς ωριμάζουν σε ένα ανορθόδοξο ταξίδι που δεν είναι άλλο από την οικογενειακή τους ζωή.
Η δραματική ταινία "Το Γυάλινο Κάστρο" βασίζεται σε αληθινή ιστορία, και συγκεκριμένα στη ζωή της  Jeannette Walls, η οποία είναι και η συγγραφέας του ομώνυμου βιβλίου. Κατά τη διάρκεια της ταινίας γίνονται αρκετές αναδρομές στο παρελθόν, όπου φαίνεται ο παράδοξος τρόπος που μεγάλωσε η Jeannette και τα αδέρφια της. Με έναν αλκοολικό πατέρα και μία αρκετά εκκεντρική μητέρα, η παιδική ηλικία της πρωταγωνίστριας δεν είναι εύκολη. 
Το στοιχείο της ταινίας που σε ωθεί να την παρακολουθήσεις, είναι ο τρόπος που προσπαθεί ο πατέρας να τραβήξει την προσοχή των παιδιών από τη φτώχεια και τις κακουχίες. Ο τρόπος αυτός δεν είναι άλλος από την αφήγηση μαγικών ιστοριών. Αν και θα περιμέναμε μεγαλύτερη επικέντρωση στο συγκεκριμένο κομμάτι, καθώς και την ενσωμάτωση κάποιων από τις ιστορίες στην ροή της ταινίας, κάτι που θα έκανε την ταινία συναρπαστική. 
Η ιστορία που παρουσιάζει η ταινία έχει έναν θετικό τόνο σε κάποια σημεία, αλλά δεν λείπουν και οι σκληρές σκηνές που συμπεριλαμβάνουν κυρίως τις συμπεριφορές του πατέρα και της γιαγιάς των παιδιών. Οι πρωταγωνιστές της ταινίας που ξεχωρίζουν είναι ο Woody Harrelson, ο οποίος υποδύεται τον πατέρα, και της Brie Larson που υποδύεται την ενήλικη Jeannette. 
Σε γενικές γραμμές η ταινία δεν αποτελεί κάτι το εξαιρετικό. Παρά την καλή επιλογή ηθοποιών και την ενδιαφέρουσα ιστορία στην οποία βασίζεται, δεν καταφέρνει να εντυπωσιάσει τον θεατή, ο οποίος με την ολοκλήρωσή της νιώθει συναισθηματικά μπερδεμένος. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν αξίζει να την παρακολουθήσει κάποιος. Είναι μία καλή δραματική ταινία, όμως της "λείπει" κάτι για να ξεχωρίσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...