Τρίτη 26 Απριλίου 2016

Πρόταση: Ο Χριστός Ξανασταυρώνεται, Νίκος Καζαντζάκης

από την Αθηνά Παπαδοπούλου

Το Χριστός Ξανασταυρώνεται είναι ίσως η ιδανική επιλογή για κάθε αναγνώστη, δεδομένου ότι διανύουμε ήδη τη Μεγάλη Εβδομάδα. Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικό και ταυτόχρονα πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς συνδυάζει τις αναφορές στο Άγιο Πάσχα με την προσφυγιά.
Η ιστορία διαδραματίζεται στη Λυκόβρυση, ένα ελληνικό χωριό της Ανατολής, όπου κάθε επτά χρόνια αναβιώνει το έθιμο της αναπαράστασης των Παθών. Κάποιοι από τους κατοίκους καλούνται να υποδυθούν τους ρόλους του Χριστού, του Ιάκωβου, του Ιωάννη, του Ιούδα και της Μαρίας της Μαγδαληνής. Αυτή τη φορά όμως, οι Λυκοβρυσιώτες καλούνται να διαχειριστούν και μια ομάδα προσφύγων που καταφθάνει κυνηγημένη στο χωριό. Οι ντόπιοι θα διχαστούν και οι πρόσφυγες με επικεφαλής τον παπά-Φώτη θα αναγκαστούν να καταφύγουν στο βουνό της Σαρακήνας, έχοντας ελάχιστη υποστήριξη από το χωριό. Με άξονα την άφιξη των προσφύγων, αρχίζουν να διαμορφώνονται και τα δύο βασικά στρατόπεδα: από τη μια μεριά, ο Μανολιός ως Χριστός, μαζί με όσους υποδύονται τους μαθητές του και από την άλλη, πρόσωπα της τοπικής πολιτικο-διοικητικής και θρησκευτικής εξουσίας.
Όπως και σε άλλα έργα του Νίκου Καζαντζάκη, έτσι και στο Χριστός Ξανασταυρώνεται, υπάρχει διάχυτος ένας αέρας πνευματικότητας, ο οποίος αποδίδεται μέσα από τη συστηματική χρήση συμβολισμών. Μπορούμε να πούμε πως, κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης, λαμβάνει χώρα ένα είδος εσωτερικής συζήτησης με τον εαυτό μας και την ψυχή μας, καθιστώντας το εν λόγω βιβλίο ως ένα απόλυτα εξαγνιστικό ανάγνωσμα για θρησκευόμενους και μη. Στο λυτρωτικό χαρακτήρα του έργου συμβάλλει και η συνήθεια του συγγραφέα να υπερθεματίζει το νόημα της ασκητικής ζωής, την αξία της αυτοθυσίας και της αυταπάρνησης, καθώς και την απόρριψη του υλικού κόσμου.
Πρόκειται, λοιπόν, για ένα βιβλίο που, πέρα από το ότι ταιριάζει απόλυτα στο κλίμα των ημερών, αποτελεί και μια επιλογή που σίγουρα θα σας δικαιώσει!
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...