Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Παραμύθια για όλες τις ηλικίες

από την Αθηνά Παπαδοπούλου

Πολλοί από εμάς συνηθίζουμε να ξαναδιαβάζουμε βιβλία που είχαμε πρωτογνωρίσει ως παιδιά. Ωστόσο, συνειδητοποιούμε, σχεδόν πάντα, πως πίσω από τον φαινομενικά απλοϊκό τρόπο γραφής, κρύβονται αξιόλογα μηνύματα που ενδεχομένως δεν είχαμε αντιληφθεί στο παρελθόν. Επιλέξαμε, λοιπόν, τρεις ιστορίες που μάλλον έχουν να πουν περισσότερα σε έναν ενήλικα, παρά σε ένα παιδί!
1. Ο Μικρός Πρίγκιπας, του Antoine de Saint-Exupery
Ένας πιλότος (αφηγητής) αναγκάζεται να προσγειώσει το αεροπλάνο του, λόγω βλάβης, στην Έρημο Σαχάρα. Εκεί, θα γνωρίσει και τον Μικρό Πρίγκιπα, ο οποίος του διηγείται τι έχει συναντήσει στο ταξίδι που κάνει τον τελευταίο χρόνο από πλανήτη σε πλανήτη. 
Το βιβλίο υμνεί την αξία της φιλίας και της αφοσίωσης σε αντιδιαστολή με τη μοναξιά, τη ματαιοδοξία, την αλαζονεία, την εξουσιολαγνεία κ.α. Ένα ακόμα θέμα που θίγεται είναι και η απώλεια της παιδικότητάς μας, αφού, όπως λέει και ο Μικρός Πρίγκιπας, οι μεγάλοι δεν καταλαβαίνουν τίποτα και τα παιδιά πρέπει πάντα να τους εξηγούν. Ο Μικρός Πρίγκιπας μας διδάσκει πώς να βρούμε την ουσία της ζωής, κάνοντάς μας να καταλάβουμε πως το πιο σπουδαίο δεν το βλέπουμε, τουλάχιστον όχι με τα μάτια!

2. Η κότα που ονειρευόταν να πετάξει, της Sun-mi Hwang
Η Μπουμπουκίτσα είναι μία κότα, η οποία χρησιμοποιείται από τους ιδιοκτήτες της, αποκλειστικά για την παραγωγή αυγών. Όνειρό της είναι να μπορέσει να κλωσήσει ένα από τα αυγά της και να μεγαλώσει το δικό της πουλάκι. 
Πρόκειται για μια άκρως συγκινητική ιστορία, μια αλληγορία για την ανθρώπινη ζωή, συμπεριλαμβανομένων των δυσκολιών, αλλά και ορισμένων κοινωνικών δεινών που μπορεί να βιώσει κανείς. Το δικαίωμα στο όνειρο, η ελπίδα, η δύναμη της αγάπης, η μητρική φροντίδα, όπως επίσης η απόρριψη και η αποδοχή του διαφορετικού, είναι κάποια από τα πιο χαρακτηριστικά θέματα που πραγματεύεται η Hwang στο βιβλίο της.

3. Η φάρμα των ζώων, του George Orwell
Βρισκόμαστε σε μια φάρμα όπου τα ζώα επαναστατούν και καταφέρνουν να απαλλαχτούν από τον καταπιεστή-ιδιοκτήτη τους. Τον ηγετικό ρόλο αναλαμβάνουν τα γουρούνια της φάρμας, τα οποία εξελίσσονται σε μια ελίτ που, στο όνομα του κοινού καλού, εκμεταλλεύονται πρόσωπα και καταστάσεις προς όφελός τους, δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο άμετρης εξουσίας, όπου τα υπόλοιπα ζώα εθελοτυφλούν.
Η φάρμα των ζώων αποτελεί άλλη μια σατυρική αναπαράσταση της ανθρώπινης κοινωνίας, χωρίς να λείπουν οι απαραίτητες κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Το βιβλίο αναδεικνύει την αντίθεση ανάμεσα στη συλλογικότητα και την ατομική ελευθερία και καυτηριάζει τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, καθώς και άλλες αρρώστιες της κοινωνίας μας.

1 σχόλιο:

  1. Το "Η φάρμα των ζώων" είναι τόσο μα τόσο εξαιρετικό βιβλίο!
    Και φυσικά ο "Μικρός Πρίγκιπας".

    Πολύ καλή δουλειά κορίτσια και πολύ έξυπνη ιδέα να συμπεριλάβετε κριτικές βιβλίων στο blog σας!
    Εύχομαι να το εμπλουτίσετε και με ό,τι άλλο σας εμπνέει!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...