Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2016

Κριτική: Spotlight: Όλα στο Φως (2015)

από την Αθηνά Παπαδοπούλου

Η ταινία πραγματεύεται την αποκάλυψη ενός μεγάλου σκανδάλου από την αμερικανική εφημερίδα The Boston Globe. Πρόκειται για το σκάνδαλο κακοποίησης παιδιών από ιερείς της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας στη Βοστόνη, το οποίο ήρθε στο φως από την ερευνητική ομάδα δημοσιογράφων, Spotlight. 
Το Spotlight αγγίζει τα όρια του ντοκιμαντέρ, με την ιστορία να εξελίσσεται σε γρήγορο ρυθμό, χωρίς να λαμβάνουν χώρα δραματικές υπερβολές. Ωστόσο, το ότι γίνεται λόγος για αληθινά γεγονότα δεν αφήνει ασυγκίνητο το κοινό, με τα ηθικοπνευματικά ζητήματα, την έκπληξη και την απορία, το θυμό και την οργή, καθώς και την απογοήτευση, να εναλλάσσονται ταχύτατα έως ότου επέλθει η τελική κάθαρση. 
Ως προς την επιλογή του καστ, φαίνεται πως οι ηθοποιοί είναι οι πλέον κατάλληλοι για τους χαρακτήρες που υποδύονται. Προσωπικά, ξεχωρίσαμε τον υποψήφιο για το Όσκαρ Β' Ανδικού Ρόλου, Mark Ruffalo ως Michael Rezendes, έναν από τους πιο ανήσυχους-τολμηρούς δημοσιογράφους της ομάδας Spotlight. Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε πως, πέρα από τις καλές κριτικές και τα βραβεία που έχει ήδη κερδίσει, η ταινία έχει αποσπάσει συνολικά 6 υποψηφιότητες για τα φετινά βραβεία Όσκαρ. 
Το Spotlight είναι μια ταινία που οφείλετε να δείτε, καθώς η παιδική κακοποίηση είναι ένα ζήτημα που πρέπει να αφορά όλους, πόσο μάλλον όταν εκτιλύσσεται στους κόλπους της ίδιας της Εκκλησίας.

1 σχόλιο:

  1. Το είδα κι εγώ πρόσφατα. Σε κάποια σημεία μου φάνηκε κουραστικό αλλά στο τέλος ήταν πολύ συγκινητικό. Πολύ καλή ταινία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...