Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2016

Κριτική: Ούτε η Μάνα μου, Έφη Καγξίδου & Λίνα Σπεντζάρη (εκδόσεις ΕΞΗ)

 από την Αθηνά Παπαδοπούλου

Πρόσφατα βρεθήκαμε στην παρουσίαση του νέου βιβλίου της Έφης Καγξίδου και της Λίνας Σπεντζάρη, Ούτε η Μάνα μου. Το βιβλίο βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα, περιλαμβάνοντας αναφορές σε υπαρκτά πρόσωπα και περιοχές. Συγκεκριμένα, το συγγραφικό δίδυμο μας αφηγείται την προσωπική ιστορία του παππού της κυρίας Καγξίδου, Γιώργη Σαρρή.
Πίσω στο 1920, ο καπετάν-Γιώργης εγκαταλείπει το νησί του και φέροντας το στίγμα του φονιά, καταφεύγει στη Χίο κι από εκεί στα Βουρλά της Μικράς Ασίας, όπου θα ξεκινήσει μια νέα ζωή. Η κακοδαιμονία του, όμως, θα τον εκδιώξει για ακόμα μια φορά από τον τόπο του, με την Μικρασιατική καταστροφή να τον ξεριζώνει μαζί με χιλιάδες άλλους ανθώπους. Επόμενοι προορισμοί για τον Γιώργη και την καινούρια του οικογένεια, ο Πειραιάς και στη συνέχεια ο Βόλος. Η ζωή του μια περιπέτεια γεμάτη φόβο, αγωνία, μίση και πάθη, που από τη στιγμή του δεύτερου ξεριζωμού του, αντιπροσωπεύει τα βιώματα μιας ολόκληρης γενιάς.
Οι συγγραφείς καταφέρνουν να καταπιαστούν με αυτό το διαχρονικό και συγχρόνως επίκαιρο θέμα της προσφυγιάς, διατηρώντας την απαραίτητη απόσταση και αφήνοντας την ιστορική ζυγαριά να γείρει αυτοβούλως. Οι ιστορικές λεπτομέρειες εντάσσονται στην αφήγηση χωρίς να κουράζουν, ενώ ανατριχιαστικές σκηνές βίας αποδίδονται χωρίς να αποτελούν κατηγορώ των συγγραφέων για το τουρκικό έθνος. Αξίζει να αναφέρουμε, επίσης, πως ο ποιητικός λόγος, που και οι δυο ξέρουν να χειρίζονται τόσο καλά, αφενός μεταφέρει στον αναγνώστη ένα συνονθύλευμα εικόνων και συναισθημάτων, αφετέρου δε αναδεικνύει την τραγικότητα του ήρωα.
Το Όυτε η Μάνα μου αποτελεί ένα συγκινητικό ανάγνωσμα που από τη μια αναμοχλεύει μνήμες από το παρελθόν, αποζημιώνει, ωστόσο, ήρωες και αναγνώστες με το αίσθημα της λύτρωσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...