Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2020

Η Λάμψη (Κριτική Βιβλίου)

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου


Περίληψη: Η καινούργια δουλειά του Τζακ Τόρανς στο ξενοδοχείο «Η Θέα» είναι η ιδανική ευκαιρία για μια νέα αρχή. Ως χειμερινός επιστάτης στο ατμοσφαιρικό παλιό ξενοδοχείο, ο Τζακ θα έχει άφθονο χρόνο για να επανασυνδεθεί με την οικογένειά του και να συγκεντρωθεί στο γράψιμο. Όταν όμως έρχεται ο σκληρός χειμώνας, η ειδυλλιακή τοποθεσία αρχίζει να φαίνεται απολύτως απομονωμένη, απολύτως σατανική. Και ο μόνος που αντιλαμβάνεται την παρουσία παράξενων και σκοτεινών δυνάμεων στη «Θέα» είναι ο Ντάνι Τόρανς, ένα πεντάχρονο παιδί με μοναδικό χάρισμα.

Συγγραφέας: Stephen King

Βαθμολογία: 4/5

Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος.

*Ευχαριστώ τις Εκδόσεις Κλειδάριθμος για το αντίτυπο.* 

   "Η Λάμψη" του Stephen King είναι ένα ατμοσφαιρικό μυθιστόρημα τρόμου που θα μπορούσε να πει κάποιος ότι πλέον αποτελεί ένα "κλασικό" βιβλίο του είδους. Ο Τζακ Τόρανς αναλαμβάνει τη θέση του επιστάτη στο ξενοδοχείο "Η Θέα". Βλέποντας το ως ένα καινούριο ξεκίνημα, μετακομίζει με την οικογένειά του σε αυτό το όμορφο μέρος, όπου θα πρέπει να περάσουν ένα βαρύ χειμώνα. Από την αρχή της εγκατάστασής τους εκεί, ο μικρός Ντάνι, ο ιος του, αντιλαμβάνεται πως κάτι περίεργο υπάρχει σε αυτό το ξενοδοχείο.

   Το βιβλίο είναι καλογραμμένο, έχει πολύ καλές περιγραφές και απορροφά τον αναγνώστη. Η πλοκή κινείται σε κανονικούς προς αργούς ρυθμούς, ωστόσο το ενδιαφέρον παραμένει αμείωτο σχεδόν σε όλη τη διάρκεια της ανάγνωσης. Αν και σε ορισμένα σημεία γίνονται κάποιες αναφορές που θα μπορούσαν να μην υπάρχουν, ώστε να μην "φρενάρει" η εξέλιξη της ιστορίας. Βέβαια, αυτός είναι και ένας τρόπος να ενταθεί η αγωνία αυτού που διαβάζει.

   Οι χαρακτήρες του βιβλίου περιγράφονται διεξοδικά και η γνώμη που σχηματίζεις για αυτούς αλλάζει μερικές φορές από την αρχή μέχρι και το τέλος. Ο μικρός Ντάνι είναι αυτός που ξεχωρίζει, καθώς το χάρισμα που διαθέτει σε συνδυασμό με κάποια άλλα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του, που δε συναντώνται συχνά στα παιδιά, τον κάνουν μοναδικό. Αντίθετα, η Γουέντι, η μητέρα του, είναι αυτή που τραβά λιγότερο την προσοχή.

   Γενικά, "Η Λάμψη" είναι ένα σκοτεινό μυθιστόρημα με ανατριχιαστικές και σκληρές περιγραφές που ταιριάζουν στο είδος. Αποτελεί την κατάλληλη επιλογή για όσους θέλουν να διαβάσουν ένα βιβλίο τρόμου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Δείτε επίσης

Ο Ταχυδρόμος των Βιβλίων

 από την Γεωργία Παπαδοπούλου Περιγραφή: Ο βιβλιοπώλης Καρλ Κόλχοφ παραδίδει βιβλία σε σπίτια ορισμένων πελατών του τις βραδινές ώρες, αφού...